We willen extra impact genereren door te verduurzamen en de financiële weerbaarheid van klanten te vergroten. In 2030 willen we als bank een klimaatneutraal zijn, sterker nog, op termijn willen we positieve impact hebben op onze natuurlijke omgeving. Daarom wordt al het geld dat wij beheren op een duurzame manier geïnvesteerd. We investeren dus niet in de wapenindustrie en de fossiele grondstoffensector. Wel in projecten, landen en organisaties die bijdragen aan een beter klimaat, mensenrechten en biodiversiteit. Wat hebben we in 2020 gedaan om maatschappelijke impact te maken?
In 2030 willen we een klimaatneutrale balans hebben. Dit betekent dat we dan evenveel CO2 veroorzaken als vermijden, verminderen of zelfs uit de lucht nemen. Sinds 2015 meten en rapporteren we over onze stappen naar een klimaatneutrale balans. We richten ons vooral op financiering van duurzame energieprojecten en verduurzaming van onze woningportefeuille.
We helpen woningen energiezuiniger te maken
De uitstoot van onze bankbalans komt vooral door de hypotheken die we financieren. Onze merken helpen stuk voor stuk hun klanten om woningen energiezuinig te maken. Zo organiseerde SNS in 2020 voor klanten een webinar over energiebesparende aanpassingen en de financiering ervan. RegioBank nodigde klanten uit voor een soortgelijk gesprek en BLG Wonen deed klanten een collectief groen energieaanbod. ASN Bank wijdde het eigen Goedgeld magazine aan het thema duurzaam wonen. Ook lanceerden onze merken samen de website Woningverbeteraars.nl. Hier kun je technische en financiële informatie en advies krijgen over energiebesparing.
Aansluiting bij Sectorcollectief Duurzaam Wonen
Om de verduurzaming van de woningmarkt verder te brengen, sloot de Volksbank zich in 2020 aan bij het Sectorcollectief Duurzaam Wonen. Dit betekent onder andere dat we onze hypotheekadviseurs opleiden tot Erkend Adviseur Duurzaam Wonen. Verder werken we nauw samen met initiatieven als de Duurzame Huizenroute.
Stimuleren van veranderingen in lage-lonen-landen
De Volksbank kijkt waar onze investeringen risico’s voor mensenrechten opleveren en ondernemen actie om die risico’s te verminderen. Via de ASN Beleggingsfondsen beleggen we in beursgenoteerde kledingbedrijven, die hun producten veelal in lage-lonen-landen laten maken. Samen met MN en Triodos Bank heeft ASN Bank een platform opgericht om deze bedrijven te stimuleren tot verandering. In 2020 zijn ook gesprekken gestart met bedrijven in de voedingssector.
We streven naar biodiversiteitswinst
Wij willen verder biodiversiteitsverlies voorkomen en bijdragen aan biodiversiteitswinst. Daarom willen we dat in 2030 onze investeringen en leningen een netto positieve impact hebben op biodiversiteit. Door te investeren in natuurontwikkeling en -herstel, duurzame energie en de circulaire economie.
Lidmaatschap Platform for Biodiversity Accounting Financials
Om onze ambities voor behoud van biodiversiteit kracht bij te zetten, sloten we ons in 2020 aan bij het Platform for Biodiversity Accounting Financials en hebben we de Finance for Biodiversity Pledge ondertekend. Hiermee beloven we een bijdrage te leveren aan het herstel en de bescherming van ecosystemen.
ASN Bank als sectoraanjager op biodiversiteit
ASN Bank is een van de koplopers op het biodiversiteitsthema als actief lid van de werkgroep Biodiversiteit van het Platform voor Duurzame Financiering van De Nederlandsche Bank. In die rol droeg ASN Bank in 2020 bij aan de publicatie van een gids over hoe de financiële sector ontbossing kan tegengaan.
SNS ontwikkelde de Corona Gids
Covid-19 had (en heeft) voor veel mensen impact op hun financiële weerbaarheid. Tegelijkertijd zagen we in het hele land prachtige initiatieven opduiken en de grote behoefte van mensen om elkaar te helpen. Daarom heeft SNS tijdens de eerste coronaperiode een SNS Corona Gids gemaakt. De gids gaf een helder overzicht van praktische tips en landelijke, verbindende initiatieven en oplossingen.
Eurowijs lessen online
Met Eurowijs verzorgen we gratis lesmateriaal voor alle groepen van het basisonderwijs, het speciaal onderwijs en de onderbouwgroepen van het voortgezet onderwijs. Docenten kunnen zelf met het materiaal aan de slag, of een gastdocent uitnodigen. Met de uitbraak van Covid-19 hebben we korte, online lessen voor thuisonderwijs ontwikkeld. Aangevuld met reken- en themabladen en extra gratis downloads voor leerkrachten en thuisonderwijzende ouders.
Actief in gesprek met 18-jarigen
Op 18-jarige leeftijd zijn jongeren wettelijk gezien financieel zelfstandig. Om jongeren hierop goed voor te bereiden, kregen klanten van bijna 18 jaar in 2020 een uitnodiging voor een gesprek in de SNS Winkel. SNS Adviseurs gingen met hen in op financiële veranderingen die op je afkomen als je 18 jaar wordt.